Cele mai întâlnite erori in Iluminat pe piața din România

Dacă fiecare din noi, in domeniul in care activează ar veni cu câte o soluție noua , eficientă ce s-ar materializa la un moment dat , nu am irosi atâta timp , materiale , nu am avea atâtea bolnavi , gunoaie, întârzieri , consum exagerat , timp pierdut , copii abandonați , șomeri , oraș aglomerat si ațâtea locuințe urate ! Majoritatea accidentelor de azi sunt rezultatele deciziilor luate fugitiv , fără raționament si responsabilitate .

www.dienergy.ro

O sa ma refer mai jos la cele mai des întâlnite greșeli care pot fi evitate in iluminat , astfel încât sa fiți cât mai informați si atenți când ajungeți la etapa LUMINI.

1. Nu apelați la “specialiști “din anunțuri pentru a va realiza orice instalație sau montaj. De multe ori acestea sunt oameni neautorizați , dubioși iar pentru eventualele erori in conexiuni si montaj nu vor mai fi de găsit ! Domeniul iluminatului este mult mai complex decât va Imaginați ! Pentru a alege soluțiile potrivite locuinței nu e nevoie sa întrebați prietenii care și-au amenajat de curând casa după placul lor, nu urmați sfaturile apropiaților dacă acestea nu au cunoștințe in domeniu ! Lăsați-va in mâna specialiștilor in iluminat, ei nu doar ca va vor recomanda produsele ideale pentru fiecare spațiu in parte ci se vor ocupa și de implementarea proiectului cap coada , pana la urma – de siguranța si liniștea voastră sufleteasca!

2. Produsul arata bine, il cumpărati !Din păcate , atunci când mergeți sa alegeți corpuri de iluminat va uitați la aspectul lor si niciodată la calitatea surselor de lumina sau la puterea, temperatura si consumul acestora. Va treziți acasa cu tot felul de ghirlande , corpuri supradimensionate sau foarte mici , slabe sau prea puternice , nepotrivite spațiului .

4 . Încercări eșuate de personalizare de produse acasa. Instalațiile customizate vorbesc ce personalitate aveți . Pe lângă piesele de mobilier , corpurile de iluminat spun tot atât de multe despre proprietari precum vestimentația si vehiculele lor, deoarece reprezintă sursele de iluminare a activităților cotidiene , a informațiilor ce le acumulează in fiecare zona de unde sunt accesate . Fie ca va aflați in dormitor si va aprindeti o veioza slaba , fie ca va demachiați in fata unei oglinzi cu 12 becuri puternice 10 W fiecare , sau un pendul chior atârnat “de design” in una din laturile oglinzii , fie ca aveți in sufragerie pe o singura aprindere si lumini încastrate in tavan si suspensii in jurul mesei de lucru, numai nu acolo unde e necesar. Exista locuințe in care toate corpurile suspendate ale casei te întâmpina , accesorizate cu de toate : plante artificiale , ghirlande, ghirlandute, bucăți de plastic si metal , origami si bărcuțe din ziare,etc . Nu mai improvizați decât dacă nu știți sa o faceți bine!

3. Goana după replici . Căutați replici din materiale ce va place sa le catalogați drept prețioase dar la bani putini. Replicile există pentru că sunt foarte mulți cumpărători care se uită la preț ca principal argument în decizia de cumpărare. Insa când va doriți o amenajare de calitate , încercati sa optați pentru alte soluții ce se potrivesc locuinței voastre , studiindu-le fisa tehnica . Invatati sa delimitati totuși produsele de calitate, originale , conștientizând ca exista o diferența mare in aspect, si materialele utilizate . Alegeți produse funcționale, având surse de lumina cu durata lunga de viața , produse compatibile stilului casei , bugetului pe care vi-l permiteți.

5. Alegerea greșita a surselor de iluminat destinate pentru alte zone decât unde au fost montate. Un exemplu concret e instalația de Sărbători (2022-2023) montata la intrarea hotelului Marmorosch – o soluție ingenioasa , aranjament atractiv , design , probabil cea mai fotografiata zona a orașului in acea perioada. Însă nimeni nu a observat ca sursele de lumina din interiorul acelor corpuri de iluminat atârnate printre crengi nu sunt destinate pentru exterior, nu au protecție IP, soclu in care se infileteaza becul ar trebui sa fie dintr-un cauciuc special cu grad de protecție la apa și praf. După prima ploaie sau ninsoare se va infiltra apa la nivelul contactilor și in prezenta curentului electric de 220 V va scurtcircuita instalația.

6. Iluminatul universal împrăștiat haotic. Nu va mai luati după metodele tradiționale de a monta un singur corp de iluminat in centrul încăperii ori sa împrăștiați lumini orientative in tot spațiul in ideea sa fie lumina! Atât forma si dimensiunea camerei cât si Poziționarea mobilierului in spațiu dictează soluții de iluminat pe care le putem incadra. Luminile nu se montează deasupra mobilierului înalt , corpurile suspendate trebuie spună ceva , sa lumineze ceva ! Nu il puteți amplasa într-un colț al camerei fără vreun scop atâta timp cand exista spre exemplu o masa de lucru , dining , sau măsuță de cafea in încăpere si ar părea ca deviază din decor !

7. Sinele magnetice încastrate și configurate greșit in încăpere. Aceasta soluție de iluminat , pe lângă stilul minimalist , trebuie sa fie si funcționala , fiecare element, produs ce poate fi încadrat in șina are rolul lui de iluminat. Sunt corpuri liniare din care se vede o fanta de lumina orientata in jos, corpuri pentru a lumina tablouri si imagini, punctuale , spoturi si proiectoare orientabile pe care le utilizați greșit , rămânând pe poziția inițială deși in timp mutați piesele de mobilier prin casa! Foarte des folosiți aceleași proiectoare ce le orientați într-o singura poziție , toate pe stânga sau toate pe dreapta . E vreo expoziție pe acel perete pe care o puneți in valoare sau un haos neordinar in lumini? Mare atenție la sinele magnetice , proiectați-le cerând un sfat de la specialiștii in domeniu . Acestea vor analiza forma camerei , pătrunderea luminii naturale in încăpere si poziția mobilierului, astfel încât sa va recomande cel mai potrivit sistem cu soluția de montaj a acestuia .

8. Alegerea fără nici un sens al iluminatului vertical ( pe pereti ). Dacă tot aveți un fir scos acolo atarnati și voi ceva sa fie? Iluminatul vertical a devenit un trend in ultimul timp. Dacă spre exemplu in trecut se punea accent pe iluminarea operele de arta , astăzi rolul iluminatului vertical este mai mult de continuitate , decor , accentuare a unor finisaje si texturi , sau o sursa de lumina ambientala , minimalista si independenta in încăpere . Acest tip de iluminat se proiectează de la început si recomandarea noastră e sa fie gândit pe neon sau banda led , sisteme pe sina magnetica încastrate in perete , pe curent continuu , tensiuni nominale 12-24 V dar nu mai mult de 48 V. soluții de siguranța pentru tot ce e montat la inaltimea omului

9. Proiectarea dezordonata a Liniilor de lumini . Cele mai întâlnite dorințe ciudate ce se referi la linii de lumini sunt:

– Cu un singur fir vreți sa acoperiți toți metri liniari de banda din încăpere ;

– Va doriți linii ca in imaginile de revista dar sa nu spargeți nimic;

– Afara de banda led de ce mai e nevoie si de profil și de dispersor la acesta?

– Vreți un iluminat fără puncte dar ați găsit in alta parte mai ieftină banda și nu va mai întrebați dacă rezultatul final va fi cel pe care vi l-ați dorit .

– Atunci când căutați un iluminat inteligent , majoritatea din voi il asociază cu cel care “fuge, curge, luminează in ritmul muzicii , si are toate culorile “! Un iluminat inteligent este o soluție completa ce cuprinde : proiectarea tuturor componentelor , traseelor electrice , alegerea corpurilor de iluminat de ultima generație , potrivite spațiului si pozititionarea conforma a acestora in funcție de rol si destinație .

– Puteți lipi banda oriunde dar veți deveni răspunzători de toate situațiile ulterioare .

– Înainte de a alege soluția cu linii de iluminat gândiți unde montati sursele, nu unde le veți ascunde temporar.

10 . Alegerea temperaturii de lumina (CCT) greșita . Majoritatea din voi nu știu nici pana azi care e diferența de temperatura in iluminat și ori de câte ori finalizam un proiect de iluminat se găsește cineva care va comenta lumina prea alba sau prea galbena. Când lucrarea clientului este proiectata de el sau alte persoane care nu cunosc domeniul dar aleg o echipa profesionista in montaj de iluminat , aceasta din urma , întodeauna va trebui sa o facă si pe psihologul , anchetatorul , electricianul si profesorul care explica in locația unde s-au montat deja luminile , care e diferența de temperaturi ca într-un final sa le modifice din nou pe toate la un cost suplimentar. Pentru ca acest lucru neplăcut si costisitor sa nu se întâmple , informați -va de la început despre temperatura fiecărui model de corp de iluminat ce îl veți alege pentru proiect. In Showroom-ul de specialitate Dienergy exista zone unde se poate vedea si testa acest lucru .

11. Alegerea corpurilor de iluminat dupa CRI.

CRI este de fapt un indice de redare a culorii, sau altfel spus variază pe o scala 1-100 prin care se defineste calitatea luminii furnizata de un corp de iluminat. Acesta măsoară aspectul culorilor expuse sub o sursa de lumina artificiala in comparatie cu lumina soarelui. . Valorile scăzute pot distorsiona în totalitate culorile. LED-urile tipice de culoare albă au un CRI de 80 sau mai mult, în timp ce unii producători susțin că LED-urile lor ating un CRI de până la 98. O sursa de lumina având CRI 100 va reda culorile exact așa cum sunt in realitate , in lumina Naturala .Nu încurcați CRI -ul cu temperatura luminii (CCT) . Temperatura culorii luminii are în vedere doar culoarea adevărată emisă de sursa de lumină și nu culorile emise de orice obiect atunci când lumina strălucește asupra ei.

12. Sisteme improvizate pentru iluminatul de piscina. Conexiunile nu se vor lasă niciodată in apa, in ziua de azi e tratată cu foarte multe substanțe netestate pe produsele de iluminat , de aceea trebuie sa veți mare grija ce produse alegeți , acestea trebuie sa fie rezistente , atât componentele lor ce au contact direct cu apa, conexiunile cat si soluțiile chimice de lipire cele mai durabile utilizate la montaj. Alegerea corpurilor de iluminat depinde de presiunea apei asupra corpurilor de iluminat , adâncimea maxima la care rezista ,

13. Montajul corpurilor de iluminat fără sistem de reglare a intensității .

14. Poziționarea greșita a întrerupătoarelor. Acestea se poziționează doar dupa ce știm planificarea mobilierului in spațiu , nu după montajul acestora !

15 . Pe aceeași aprindere puneți și lumina calda și Naturala , combinați temperaturile de lumini . Acestea pot fi mixate împreuna in soluții de iluminat personalizate , spre ex într-un profil cu dispersor se pot monta doua benzi cu led , calda și rece pentru obținerea unei temperaturi de culoare dorita cu exactitate .

16. Alegerea corpurilor de iluminat care ieftinesc încăperea

Mai jos aveți câteva imagini reprezentative cu iluminat potrivit pentru astfel de interioare

Cele mai luxoase restaurante optează pentru iluminat minimalist sau scenarii de lumini

Nu uitați ca cea mai buna lumina e atunci când nu deranjează !

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s