Cum iluminam locuința noastră si care sunt diferențele de temperaturi  într-o încăpere.

Ce înseamnă o casa iluminata corespunzător?

Vom vorbi despre  rolul luminilor intr-o încăpere, cum ne transformă acestea viața, rutina noastră și modul de gândire. Fiind o companie românească ce oferim pe piață soluții complete de iluminat de aproape un deceniu, atunci când oamenii intra în show-room-ul nostru de prezentare, cel mai dificil lucru este să își aleagă temperatura de culoare a luminilor. Fiecare persoană reacționează diferit la aceste temperaturi, de aceea , și în domeniul iluminatului trebuie să fii și un bun psiholog ca să înțelegi personalitatea și stilul fiecărui client, să ii poți propune fix produsul care l-ar face, într-un final, fericit si bine dispus.

Afară de diferența de temperatură a luminii, care se măsoară în grade Kelvin (K) și se referă strict la culoarea ce o putem distinge cu ochiul liber, și depre care voi descrie mai jos în acest articol, mai există și factorul de redare a culorilor, adică afișajul acestora cu o scară de 1-100 Ra, sau CRI. E modul de percepere a culorii luminii de către fiecare persoana , în mod individual. O sursă de lumină având CRI = 100 va reda culorile exact cum sunt ele în realitate, așa cum ochiul uman percepe mediul înconjurator în funcție de lumina naturală, de modul cum sunt iluminate lucrurile și cum ni se afișează ele. Cu cât valoarea indicelui de redare  a culorilor este mai mică, cu atât va scădea din calitatea de redare a culorilor. Spre exemplu: o portocală – galbenă sau portocalie la soare  va deveni o portocală dar roșie si chiar de un roșu închis  la luminile CRI joase. Cea mai bună soluție de a avea corpuri de iluminat cu CRI-ul ridicat, este de a le alege și testa la o companie ce le poate explica și  customiza până la nivelul ce ar include modelul preferat incluzând mai multe culori ale spectrului. Mare atenție la alegerea și achiziționarea produselor de iluminat LED pentru locuința voastră. Stim cu toții că imaginea și prețul vinde, însă nu acestea trebuie să vă atragă ci datele trecute în fișa tehnică a produsului.

Voi povesti succint care e diferența de temperaturi de culori , astfel încât fiecare cititor va înțelege care este lumina potrivită pentru zonele din încăperea sa.

Lumina caldă (2000- 3000K)

Vă amintiți filmele istorice și secvențele unde apare focul ,,element principal în mitologiile lumii, considerat cauză și motor al vieții, dar și distrugător sau purificator al ei ‘’ ?  În mentalitatea omului, focul este simbol al vieții . Are o temperatură de lumina roșie, galbenă și caldă, fapt ce demonstrează că încă din moși strămoși acesta reprezintă  o sursa de siguranță ce îi ținea departe pe  prădători, sursă de încălzire în sezoanele reci, de alimentație (gătitul la foc), o sursă de lumină „safe”  pentru omenire. Lumina caldă ne trimite, genetic, către acele timpuri , și alegem această temperatură, asociind-o cu un moment de siguranță, relaxare, liniște și pace . De aceea , focurile și luminile de Crăciun sunt atât de așteptate de întreaga lume, asociate cumva și cu invenția din 1880, când în preajma Crăciunului, Thomas  Edison, inventatorul becului incandescent, și-a înconjurat laboratorul cu lumini, doi ani mai târziu arătând lumii și prima instalație de brad.

Recunoscută pentru armonia si blândețea ce o  redă, lumina caldă este utilizată în încăperile destinate relaxării, odihnei și iubirii. Efectul luminii calde într-o încăpere este remarcabil. Ea contribuie la împăcarea minților și a gândurilor , a cuplurilor ce sunt porniți pe ceartă, a copiilor zglobii și nu în ultimul timp, stimulează  motivația  femeilor ce vor să se vadă mai frumoase și mai senzuale. Nu în zadar se spune : dă-i unei femei lumina și oglinda potrivită și va înnebuni doi bărbați: soțul sau antrenorul! Când  alegeți un model de oglindă iluminată, asigurați-vă că are încorporată lumina caldă sau chiar cele trei temperaturi de culoare și setați modul de iluminare dorit pentru necesitățile voastre.

Recomandăm alegerea luminilor calde în spații cu pardoseli și finisaje calde, camere  relaxante , grădini , terase  și restaurante.

Lumina rece (5000- 6500 k)

Este lumina alb-albăstruie , ce ne ține alerți și treji! Rolul acestei lumini, vorbind din prisma experienței noastre și a solicitărilor arhitecților și clienților ce ajung să cumpere produse și soluții de iluminat Dienergy, este de a contura și distinge mai bine anumite detalii, realizând concentrarea către acele zone. Spre exemplu: pentru un panou de accent închis la culoare, într-un spațiu cu finisaje reci , frezarile  si șanțurile acestuia pot fi conturate, cu succes, folosind un neon subțire sau profil cu bandă led rece în interior, pronunțând adâncimea acestuia și creând linii vizibile de la depărtare, zona ce va  capta atenția.  Nu este cea mai prietenoasa lumină, dar asta nu înseamnă că trebuie să o evităm ca să nu dăm oarecum greș și să nu îi exploram  diversitatea. Unde poate fi utila ea? E lumina când o activitate necesită productivitate maximă, nu ne face să obosim, menținându-ne focusati către activitățile ce necesită concentrare.  E o lumină ce ajută la distingerea celor mai mici detalii si culori, deci se poate utiliza în domeniul vestimentar, croitorie , zona de lucru în bucătarii, ateliere diverse, clinici si spitale, hale industriale, unele show-room-uri auto (zonele de expunere a mașinilor albe și perlate) , subsoluri întunecate , magazine  de obiecte prețioase și bijuterii  de valoare. Un domeniu ce îmi captează mereu atenția  si unde se văd erori de iluminat și în țara noastră, sunt zonele de expunere bijuterii. Nu  se pot poziționa bijuteriile  prețioase și cu cerințe ridicate sub aceeași reflecție de lumina cu celelalte. Argintul e acolo și îl distingem cu o lumina bună, aurul alb trebuie să reprezinte o nota mai sus, iar diamantele și pietrele prețioase se cer a fi vedete. Diamantele strigă să fie expuse în lumina rece sau naturală dar cu un CRI înalt și adora a fi purtate în lumina caldă. Faceți un test: puneți un diamant (poate fi și albastru ), și alte pietre prețioase, la toate cele 3 tipuri de lumină. Veți observa, sub lumina caldă ,acestea vor dormi, sub cea naturală se trezesc energic, iar sub lumina rece se vor transforma în pure si prețioase , cu un efect deosebit de strălucire. Aurul galben și cel roz pot fi iluminate de culori calde spre natural, aici trebuie să vă jucați cu intensitatea luminii până la efectul dorit. Și clienții se plictisesc să vadă un singur scenariu de lumină atunci când întra într-un magazin de bijuterii. Nu uitați că și bijuteriile au sărbători și sezoane, când le putem accentua sau crea o atmosferă relaxantă . Lăsând la o parte agresivitatea , haideți să învățam să invităm ,să atragem, în mod prietenos, potențialii clienți .

Cristalul e un corp bine definit , alcătuit din 3 dimensiuni , fapt ce denotă că, prin simetria acestuia, ce se intersectează  sub unghiuri, lumina trebuie să fie atât de bună încât sa reflecte fețele plane în mod deosebit. De aceea, recomandăm și atunci când alegeți bijuterii, și alte lucruri prețioase, produse de iluminat , cum ar fi candelabrele cu elemente din cristal , să optați pentru lumina rece sau una cu CRI ridicat! Nu economisiti  la capitolul iluminat pentru cristale. Este ca și cum vă luați  un  LEXUS  sau alta mașină de lux cu un finisaj stilat și îi căutați accesorii și alte dotări second-hand. 

Lumina neutră sau lumina naturală (3500- 4500 K)

Lumina neutră nu modifică aproape deloc culorile din încăpere , fiind o lumină rece mai blândă. Este cel mai des întâlnită și recomandată într-o încăpere . Are factorul de redare a culorilor cel mai apropiat de lumina de zi, deci e utilizată ca  o lumină de bază sau universală pentru zonele de lucru, de citit. O să vă împărtășesc un truc pe care îl folosesc ori de câte ori proiectez un plan de iluminat într-o încăpere. În primul rând împart încăperea în patru zone: Zona de tavan, zona superioară a pereților ( jumătatea de sus), zona inferioară și pardoseala.

Aleg produsele de iluminat pentru tavan, fie că sunt spoturi, corpuri suspendate, lustre, proiectoare , benzi led , iluminat draperii, după care trec la următorul nivel și aleg corpurile de iluminat pentru zona respectivă: corpuri pentru tablouri sau alte decoruri, lămpi de perete ce se montează mai sus de tăblia patului sau a canapelei. Următorul nivel de mai jos cuprinde: Corpurile de iluminat de la noptiere, iluminatul tăbliei patului, lămpile de masă și birou, oglinzile iluminate, birouri, blaturi și insulele iluminate, pe scurt, tot ce putem vedea în fața noastră și accesa la nivelul mâinilor. Pentru zona pardoselilor recomandăm diverse soluții, în funcție de stilul acelei încăperi, pornind de la linii de pardoseală încastrate și rezistente la trafic și umezeală, trepte iluminate de toate tipurile, plinte iluminate, spoturi  și alte corpuri de pardoseală. 

Este important să ținem cont de aceste zone în proiectarea și alegerea corespunzătoare a iluminatului de bază sau universal  într-o încăpere , pe care o echipam cu lumină neutră sau naturală, cea mai apropiată de exterior. Pentru zonele cu iluminat decorativ ( ceea ce aprindem ambiental) vom seta o altă aprindere din întrerupător . Nu mixați temperaturile de culori într-o încăpere , nu aprindeți niciodată luminile calde cu cele naturale și  împreună cu cele colorate. Nu faceți tot spectrul de culori într-o singură încăpere , excepții fiind spațiile distractive , cu scopuri bine definite sau cele cu expunere a acestor produse.

Lumina naturală este cel mai bun prieten  al omului. Este confortabilă și benefică pentru organism , reglându-ne la nivel de energie și program.

Nu uitați că spațiul definește luminile, contează cantitatea geamurilor, amplasarea și dimensiunile acestora, înălțimea camerei, culorile și finisajele din încăpere, și nu în ultimul rând stilul de viață al beneficiarilor. Controlul luminilor asigură un climat sănătos în toate momentele zilei și nopții. De aceea alegeți produse ce întrunesc  cele trei tipuri de temperatură de culoare și setați intensitatea dorită în funcție de cum se simte confortabil  corpul și ochii  voștri. La achiziționarea iluminatului integral pentru o locuința, consultați cei mai buni specialiști în domeniu. Important e sa înțelegeti care e diferența dintre a va opri la primul chioșc de pe strada sau spațiu comercial ce vinde la cantitate fără a cunoaste macar produsul și fără a va consulta în alegerea acestuia, și a programa o întâlnire cu un specialist care va ajuta sa înțelegeți și alegeți produsele perfecte locuinței.

Spre exemplu spoturile Led de calitate sunt cele cu adevărat echipate cu: sistem optic de dispersie a luminii sau funcția de reglaj și focalizare a fluxului luminos , filtre antiorbire, surse de curent cu factor de putere (PF) ridicat, peste 0,9 ( cu alte cuvinte  va puteți da seama de acest aspect când nu va apare fliker în timp ce filmați ) . Aceste ultime dotări se referă la toate corpurile de iluminat pe Led de calitate. Unele țări mai dezvoltate , din punct de vedere tehnologic, au reușit să transpună aceste aspecte tehnice necesare drept normativ de lege obligatoriu în comercializarea corpurilor de iluminat în spatiile publice. Ai voie sa vinzi orice corp de iluminat dar nu ai voie să îl recomanzi și montezi în spitale ,grădinițe, scoli și alte spatii publice ,deoarece acestea , în ani, au un impact negativ și dăunător asupra vederii și psihicului uman. E același lucru cum ați folosi la muncă un monitor de generație veche cu tub cinescopic, fără filtre și ecran de protecție la frecvență.

Show-room Dienergy Design Studio,
București , Splaiul Unirii 313            www.dienergy.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s